VİZE
Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının Romanya'ya gelmeleri için vize almaları gerekmektedir. Resmi pasaport (diplomatik, hususi ve hizmet) hamili Türk vatandaşlarının Romanya'ya yapacakları 180 gün içindeki 90 günlük turistik ziyaretlerinde ise, vize almalarına gerek bulunmamaktadır. Romen makamlarının vize için talep ettiği belgeler hakkındaki bilgilere Romanya’nın Ankara Büyükelçiliği ya da İstanbul ve İzmir’deki Başkonsolosluklarının web sayfalarından ulaşılabilmektedir.
Ankara Büyükelçiliği internet adresi: http://ankara.mae.ro/tr
İstanbul Başkonsolosluğu: http://istanbul.mae.ro/tr
İzmir Başkonsolosluğu: http://izmir.mae.ro/tr
Öte yandan, Avrupa Birliği veya bir Schengen ülkesi tarafından düzenlenmiş geçerli vize veya oturma izni sahibi Türk vatandaşları, 1 Şubat 2014 tarihinden geçerli olmak üzere, vizeden muaf olarak Romanya’ya giriş yapabilmekte ve son 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla ülkede kalabilmektedir. Durumları yukarıda sayılan koşullara uymayan vatandaşlarımız Romanya’ya turistik amaçla seyahat etmek istedikleri takdirde, mutlaka Romanya’nın kendilerine en yakın dış temsilciliğinden giriş vizesi almak durumundadırlar. Sınır kapısında vize alınması mümkün değildir.
Romanya'nın Türk vatandaşlarına uyguladığı vize ücretleri şu şekildedir:
C Tipi kısa süreli Vize : 60 Euro
D Tipi uzun süreli Vize : 120 Euro
Vatandaşlarımızın, Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan, ülkeye giriş vizesine sahip olmanın veya vize muafiyetinin mutlaka yolcuya giriş hakkı sağlamayacağı, Romanya’ya giriş yapacak yabancıların geçerli vizesi ile birlikte seyahat süresini kapsayacak pasaport sahibi olmalarının yanı sıra, mutlak surette ülkede geçirilecek süre zarfında geçimlerini sağlayacak maddi kaynağa sahip olduklarını kanıtlamaları gerekeceği, ayrıca vizelerinin geçerlilik kazanacağı tarihten önce sınır kapılarına gelmemeleri yolundaki uyarılarını dikkate almaları zorunludur. Zira, sınır polisi vize geçerlik tarihinden önce ülkeye giriş yapmak isteyenleri geri çevirebilmekte ya da bekletebilmektedir.
Yukarıda kayıtlı hususlara ek olarak, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan ve tatillerini geçirmek için Türkiye’ye giderken Romanya–Bulgaristan güzergâhını kullanmak isteyebilecek vatandaşlarımızın, kendilerinin ve beraberlerinde Batı Avrupa ülkelerinde ikamet etmeyen Türk vatandaşı yakınları bulunması halinde, bu kişilerin vizeye ihtiyaç duyup duymayacaklarını önceden mutlaka teyit etmeleri, ayrıca seyahat sigortası yaptırmaları önem taşımaktadır.
Bu meyanda önemli bir hususa da dikkat çekmek gerekmektedir: Romanya sınır makamları, geçerlilik süresi bulunsa dahi, 10 yıldan önceki bir tarihte düzenlenmiş eski tip pasaportlarla ülkeye girişe müsaade etmemektedir. Bu nedenle, vatandaşlarımızın eski tip pasaportlarını yeni tip e-pasaportlarla değiştirmeleri menfaatleri icabıdır.
Romen vatandaşlarının ise, 2010 yılı başından itibaren 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla turistik amaçlı ziyaretlerinde vize almalarına gerek bulunmamaktadır.